اختلال یادگیری چیست

اختلال یادگیری در کودکان درواقع توانایی کودک را در تحصیل یا خواندن و نوشتن و… بسیار کندتر از هم سن و سالان خود می‌کند. این اصطلاح درباره دانش آموزان یا کودکانی به کار می‌رود که از لحاظ هوش فیزیک و سایر موارد هیچ تفاوتی با کودکان با یادگیری مناسب ندارند و نمی‌توان به آن‌ها عنوان کودکان استثنایی داد. این اختلال می‌تواند فقط در یک یا چند بخش از بخش‌های که مربوط به یادگیری است رخ دهد، مثلاً در محاسبه اعداد، گوش کردن، صحبت کردن، خواندن، نوشتن، هجی کردن و…، اما باید توجه داشت که اختلال یادگیری با بیش فعالی متفاوت است.

علت اختلال یادگیری در کودکان

با وجود آنکه دلیل اصلی این مشکل در کودکان هنوز کاملاً مشخص نشده است اما به گفته متخصصان عوامل بسیاری می‌تواند در بروز این مشکل دست به دست هم بدهد.
به طور کلي این عوامل عبارت‌اند از:

  1. عوامل محیطی، بهداشتی و تغذیه‌ای
  2. مشکلات تولد
  3. بیماری‌ها
  4. حوادث آموزش‌های نادرست و نامنطبق
  5. اختلال نوروبیولوژیك و ژنتیک و ارث
  6. مشکلات روانی.

طبق پژوهش‌ها در این میان نقش ارث پررنگ‌تر است و کودکانی که یکی از والدین یا خواهر و برادر آن‌ها دچار اختلال یادگیری بوده‌اند چندین برابر دیگران در معرض ابتلا به اختلال یادگیری هستند. لازم به ذکر است که این کودکان بیشتر از سایر کودکان نیاز به پرستار کودک دارند.

در حقیقت می‌توان گفت دلیل اینکه کودکان با هوش خوب و حتی بالا نسبت به هم‌سن و سالان خود در زمینه‌ای کندتر عمل می‌کنند تفاوت در نوع تحلیل داده‌ها توسط مغز آن‌هاست که باعث می‌شود نیازمند روش‌های متفاوتی برای یادگیری باشند.

کودکان دبستانی در حال امتحان دادن

شایع ترین اختلالات در یادگیری کودکان

  • اِشکال در خواندن
  • اِشکال نوشتن
  • اِشکال ریاضیات
  • مشکل استدلال
  • مشکل گوش کردن و حرف زدن.

طبق آمار حدود بیست درصد از کودکان در ایران اختلال یادگیری دارند و بیشتر آن‌ها در خواندن دچار مشکل هستند و نکته جالب این است که بر خلاف تصور عامه مردم اختلال در خواندن و نوشتن فرزندانشان تنها به مدرسه مربوط نمی‌شود بلکه ممکن است ریشه‌های کاملاً خارج از مدرسه داشته باشد و وجود یک پرستار کودک می‌تواند از این اختلال جلوگیری نماید.

اختلالات یادگیری کودکان در دوره‌های مختلف

اختلالات یادگیری اگرچه اغلب در دوران مدرسه خود را نشان می‌دهد اما مربوط به این دوران نیست بلکه در دوران پیش از دبستان و قبل‌تر هم با دقت در یادگیری کودک قابل شناسایی است.

اختلالات یادگیری کودکان قبل از دبستان

مثلاً کودک در بستن بند کفش خود مشکل دارد. نمی‌تواند ماژيک یا مداد را درست در دست بگیرد و بنویسد نمی‌تواند رنگ‌ها را یاد بگیرد و…

اختلالات یادگیری کودکان سنین دبستان

ساده‌ترین مسائل ریاضیات را یاد نمی‌گیرد، حروف را تشخیص نمی‌دهد، صداها را نمی‌شناسد و…

اختلالات یادگیری کودکان سنین پس از دبستان

فارسی را خوب بلد است اما در یادگیری ریاضی مشکل دارد، لغات را نمی‌تواند درست بخواند، در روخوانی مشکل دارد، بدخط است، در پاسخ‌های تشریحی مشکل دارد و …

کمک گرفتن از مربی برای کنترل اختلالات یادگیری کودک

تشخیص اختلالات یادگیری در کودکان

  • علائم کودکی که دچار اختلال یادگیری است:
  • عصبانیت یا پرخاشگری دارد.
  • در فهمیدن مطالب مشکل دارد.
  • حافظه او قادر به یادآوری همه مطالب نیست.
  • در انجام بعضی کارهای جسمی دچار مشکلات جزئی است مثلاً نمی‌تواند مداد را درست در دست بگیرد.
  • خود به خود تکاليفش را انجام نمی‌دهد بلکه باید کسی به او مدام یادآوری کند.
چندین بچه درحال انجام دادن کارهای مختلف

افزایش تمرکز کودک

خوشبختانه امروز تحقیقاتی که توسط دانشمندان انجام شده است از حل مشکل اختلالات یادگیری به روش‌های آسان‌تر از گذشته خبر می‌دهد. مغز انسان قابلیت انعطاف‌پذیری دارد و اين یکی از یافته‌های مهم علمی است.

مغز می‌تواند تغییر کند و ارتباطات خود را به گونه‌ای شکل دهد که یادگیری موضوعی که قبلاً با آن مشکل داشته برایش آسان شود و در طول حیات فرد و در پاسخ به تجربیات و یادگیری‌ها، سلول‌ها و ارتباطات عصبی جدید بسازد.
همچنین امروزه ثابت شده است که افزایش تمرکز کودک بر یادگیری او تأثیر دارد و روش‌های افزایش تمرکز در موارد مختلف متفاوت و متنوع است.

تنوع بخشی آموزشی با وسایل کمک آموزشی، طراحی بازی‌های مرتبط با آموزش و اسباب بازی‌های مرتبط با افزایش تمرکز کودک و انجام مداوم تمرینات مرتبط با تمرکز حواس می‌تواند به کودکان دچار اختلال يادگيري کمک شایانی نماید.

تشخیص اختلال یادگیری در کودکان با ملاک‌های انجمن روانشناسی آمریکا

  1. روخوانی دشوار، کند و نادرست کلمات
  2. اشکال در درک معنی آنچه که خوانده می‌شود.
  3. مشکلات هجی کردن
  4. اشکالات بیان نوشتاری
  5. اشکال در یادگیری مفاهیم و معانی اعداد یا محاسبات
  6. اشکال در استدلالات ریاضی

همه موارد ذکر شدده در بالا از جمله ملاک‌های انجمن روانشناسی آمریکا در تشخیص اختلال یادگیری در کودکان هستند.

کودکی که از نقاشی خودش راضی است

پرستار برای کودکی دچار اختلال یادگیری شده است

نحوه برخورد با کودک دچار اختلال یادگیری بسیار مهم است. هر نوع اضطراب و سرزنش می‌تواند روند بهبود او را کند کند و اصلاً خود عامل اختلال باشد. والدین با تمام نگرانی‌ها هميشه بهترین کسی که بتواند به کودک آموزش دهد نیستند چرا که گاهی خود در نحوه تعامل با کودک و گاهی از لحاظ اطلاعات و گاهی در هر دو مشکل دارند.

پرستار کودکی که در زمینه تعامل با کودک آموزش دیده باشد فرصت کافي برای همراهی با او را دارد و درباره ویژگی‌های کودکان مطلع نیز هست بهترین گزینه آموزش به خصوص در سنین قبل از دبستان است.

از آنجا که اختلال یادگیری در کودکان هیچ نشانه خاص و بیرونی مشخصی ندارد و در دوره‌های مختلف ممکن است آثار مخصوصی نشان دهد، پرستار کودک شما باید فردی باشد که با تمرکز بر اعمال و بازی‌های کودک و آموزش او بتواند اولین نشانه‌های اختلال یادگیری در کودکان را تشخیص دهد چرا که این اختلال هر چه زودتر تشخیص داده شود زودتر می‌توان به کودک کمک کرد و او را به حد سایر کودکان هم‌سنش رساند.

یکی از بهترین روش‌های کمک در اختلال یادگیری، آموزش زبان دوم به کودک است. زمانی که کودک زبان دوم یاد می‌گیرد، حافظه او تقویت شده و راحت‌تر می‌تواند هیجانات خود را کنترل کند. با استخدام پرستار مسلط به زبان خارجی برای کودک می‌توانید اختلال یادگیری کودکتان را کاهش دهید. یادگیری زبان دوم فقط با خواندن یا نوشتن نیست و می‌تواند برای کودک لذت بخش و سرگرم کننده باشد. برای همین شاید یادگیری زبان دوم آسان‌تر از درس‌های دیگر مانند ریاضی، فیزیک یا شیمی باشد.

پرستار درحال کمک کردن به کودک در درس هایش

در اینجا لازم است به خانواده‌هایی که دچار مشغله فراوان هستند و به خصوص مادرانی که دچار مشغله کار بیرون از خانه و درون خانه‌اند و فرصت آموزش درست به کودک و دقت نظر در رفتار و واکنش‌های او و … را ندارد یادآور شویم که نیاز به پرستار کودک دقیقاً در چنین مواردی وجود دارد هر چند هزینه و قیمت پرستار کودک در این موارد ممکن است خود یکی از مشکلات خانواده‌ها باشد چرا که کمبود امکانات و مشکلات اقتصادی والدین گاهی دلیل اختلال یادگیری هم محسوب می‌شود اما با توجه به اینکه هزینه‌های پرستار عموماً با توجه به مقاطع زمانی حضور او تعیین می‌شود، با کمک مؤسساتی چون آسانیسم می‌توان بهترین پرستار مناسب وضعیت خانواده و فرزند را استخدام کرد.

دیدگاه‌ها