IBS مخفف کلمه Irritable bowel syndrome و معنی آن سندرم روده تحریک پذیر است.

سندرم روده تحریک پذیر (IBS) یک بیماری شایع گوارشی است که روی روده بزرگ تاثیر می‌گذارد. کسانی که درد شکم، نفخ، باد کردن شکم، اسهال و یبوست دارند می‌توانند به سندرم روده تحریک پذیر دچار شده باشند.

سندرم روده تحریک پذیر در کودکان بیشتر خودش را به صورت اسهال نشان می‌دهد. البته برخی کودکان به یبوست دچار می‌شوند و برخی دیگر علائمی بین یبوست و اسهال دارند. 

برای والدینی که می‌خواهند با علائم سندرم روده تحریک پذیر آشنا شوند و ببینند که آیا فرزندشان سندرم روده تحریک پذیر گرفته، تیم شرکت پرستاری آسانیسم یک مقاله تهیه کرده است. برای کسب اطلاعات بیشتر مطالب زیر را مطالعه کنید.

علائم سندرم روده تحریک پذیر (IBS) در کودکان

مسلما نشانه ها و علائم سندرم روده تحریک پذیر در میان کودکان متفاوت است. گاهی این علائم با علائم دیگر بیماری ها اشتباه گرفته می شود. رایج ترین علائم IBS شامل:

  • تغییر در تناوب دفعات اجابت مزاج
  • تغییر در غلظت مدفوع
  • تسکین درد پس از دفع

دیگر علائم معمول سندرم روده تحریک پذیر در کودکان

  • اسهال
  • بی‌اشتهایی
  • کاهش وزن
  • نفخ شکم
  • یبوست
  • وجود مخاط در مدفوع
  • احساس تخلیه نشدن روده پس از دفع
  • حالت تهوع
  • سرگیجه

چه زمان سندرم روده تحریک پذیر خطرناک است و به دکتر مراجعه کنیم؟

اگر کودک‌تان به شدت درد شکم داشت، به طور ناگهانی مقدار و شدت مدفوع‌اش تغییر کرد و این تغییرات بیش از دو هفته طول کشید، یا اگر کودکتان قبل یا در طول دستشویی کردن درد شکم داشت به دکتر مراجعه کنید.

مشاهده خون در مدفوع کودک یک زنگ خطر جدی است. اگر کودک سندرم روده تحریک پذیر داشت و خون در مدفوع او مشاهده کردید، فورا فرزند را به دکتر یا اورژانس بیمارستان ببرید.

عکس از مادری که از کودک مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر مراقبت میکند.

علل ایجاد سندرم روده تحریک پذیر

سندرم روده تحریک‌ پذیر در کودکان دلایل نامشخصی دارد. به گفته ی پژوهشگران از علل سندرم روده تحریک پذیر ناراحتی‌های جسمی و روانی است. از دیگر علل ایجاد IBS یا سندرم روده ی تحریک پذیر در کودکان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

مشکلات مربوط به تبادل پیام بین مغز و روده‌ها

شیوه عملکرد روده‌ها توسط سیگنال‌های بین مغز و عصب‌های روده کوچک و روده بزرگ کنترل می گردد. در صورت هر گونه اختلالی در تبادل این سیگنال‌ها علائم سندرم IBS بروز کرده علائمی چون تغییر در شیوه دفع مدفوع، تحمل درد یا ناراحتی را در پیامد آن.

مشکلات حرکتی دستگاه گوارش

روده بزرگ یک حرکت عادی داشته که در صورت اختلال IBS پیش آمده که یبوست در نتیجه حرکت آهسته روده و اسهال در نتیجه حرکت سریع روده است. شکم درد کودک ناشی از گرفتگی یا اسپاسم و انقباض‌های ناگهانی و قوی عضلات به دفعات می باشد. برخی کودکان مبتلا به IBS دچار بیش‌ فعالی بوده که باعث افزایش انقباض‌ های روده را در واکنش به استرس یا خوردن غذا می شود.

حساسیت شدید

کودکان با سندرم روده تحریک پذیر حساستر به دل درد هستند. حجم عضلانی راست روده (رکتوم) و واکنش حرکتی آن پس از صرف غذا در این کودکان متفاوت تر از دیگر اطفال است.

ناراحتی های روانی

مشکلاتی از قبیل استرس، اضطراب و افسردگی تاثیر گذار در بروز ناراحتی های روحی و روانی داشته و این عوامل نیز موثر بر سندرم روده تحریک ‌پذیر در کودکان می باشد.

افزایش رشد باکتری‌های روده کوچک

باکتری های اندکی ساکن در روده کوچک به طور طبیعی هستند. تغییرات یا افزایش تعداد باکتری‌ها در روده کوچک منجر به بیماری SIBO  می‌شود. نتایج این باکتری‌ها اسهال و لاغر شدن کودک در اثر تولید گاز اضافی است.

ژنتیک

وراثت یا ژنتیک عاملی موثر در بروز برخی بیماریهاست. اما تاثیر ژنتیک در IBS یا سندرم روده ی تحریک پذیر چطور؟ پژوهشگران معتقدند در ابتلا به بیماریهای گوارشی ژنتیک موثر است. بنابراین ابتلا به سندرم روده تحریک پذیر در افراد با سابقه خانوادگی شیوع بالاتری دارد.

درمان سندرم روده‌ تحریک ‌پذیر در کودکان

اگرچه برای سندرم روده تحریک پذیر درمان قطعی وجود ندارد، با انجام یک سری نکات می‌توان تا حدودی علائم بیماری را کنترل کرد. برای کنترل علائم IBS در فرزندتان می‌توانید اقدامات زیر را انجام دهید.

تغییر در رژیم غذایی و تغذیه

حجم بزرگ وعده‌های غذایی سبب دل درد و اسهال می شود، بنابراین پیشنهاد شده وعده های کم حجم‌تر میل کرده تا به رفع علائم IBS کمک کند. ایجاد برنامه تغذیه سالم برای کودک و استفاده از مواد غذایی پر کربوهیدرات چون ماکارونی، برنج، نان و غلات کامل، میوه‌ها و سبزیجات بسیار مفید است. برخی از غذاهای پر چرب و نوشیدنی ها مانند محصولات شیری، نوشیدنی های کافئینی و حاوی شیرین کننده‌های مصنوعی، غذاهای نفاخ مانند لوبیا و کلم علائم کودک را بدتر می‌کنند.

فیبر غذای کاهش دهنده یبوست کودکان مبتلا به سندرم روده ی تحریک پذیر است، اما کاهنده درد شاید نباشد. فیبر در واقع به نرم شدن مدفوع و دفع راحت آن از روده کمک می‌کند. همچنین امکان دارد گاز و نشانه‌هایی در برخی از کودکان مبتلا به IBS ایجاد شده که با افزایش مصرف فیبر ۲ تا ۳ گرم در روز منجر به کاهش خطر ابتلا به افزایش گاز و التهاب می شود.

درد شکم بچه به دلیل سندرم روده تحریک پذیر

درمان IBS با داروها

تنها با معاینه و تجویز پزشک بر اساس علائم کودک مبتلا به IBS ، دارو مناسب را تهیه نمائید. برای کاهش یبوست زمانیکه فیبر غذایی ناکارآمد بوده از مکمل فیبر استفاده می گردد.
داروی ضد اسهال لوپرامید در کاهش اسهال در کودکان مبتلا به IBS مؤثر است، هرچند درد، ضعف و یا علائم دیگر را کاهش نمی‌دهد. لازم به ذکر است داروهای درمانی اسهال در بزرگسالان می‌تواند برای نوزادان و کودکان خطرناک باشد.

پروبیوتیک ها

پروبیوتیک یا تقویت کننده های روده ها، میکرو ارگانسیم های زنده و معمولاً باکتری‌هایی بوده که شبیه به میکرو ارگانسیم های موجود در دستگاه گوارش هستند. ترکیب های معینی از پروبیوتیک ها علائم سندرم روده حساس و تحریک پذیر را بهبود می‌دهد، البته به  شرطی که در مقادیر کافی مصرف شود.
“پروبیوتیک در مکمل‌های غذایی مانند کپسول، قرص و پودر و در بعضی غذاها از قبیل ماست وجود دارد. پزشک اطفال نوع مناسب پروبیوتیک و دستور مصرف آن را برای تسکین علائم روده تحریک‌ پذیر در کودکان می‌دهد.”

درمان مشکلات روحی و روانی

به گفته سایت KidsHealth (یکی از مجلات پزشکی بزرگ در آمریکا): 

اگر کودک شما استرس دارد یا افسرده به نظر می‌رسد، دکتر معمولا مراجعه به مشاوره را پیشنهاد می‌کند. مشاوره، هیپنوتیزم، تمرینات تنفسی یا سایر تکنیک‌های آرام بخش می‌تواند علائم سندرم روده تحریک پذیر در برخی از کودکان را کنترل یا به مدیریت آن کمک کند.

درخواست پرستار برای فرزند مبتلا به IBS

پرستار کودک برای کمک در مراقبت از کودک مبتلا شده به IBS

خیلی وقت‌ها مشغله کاری و مشکلات روزمره نمی‌گذارد بتوانیم به درستی از کودک مراقبت کنیم و با در نظر داشتن این نکته که کودکان مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر نیازمند مراقبت بیشتر هستند شرکت‌های پرستاری خدمات اعزام پرستار کودک را برای شما والدین عزیز انجام می‌دهند تا شما بدون نگرانی بتوانید به مشغله‌های خود برسید.

نیروهای اعزام شده توسط شرکت آسانیسم تعلیم‌های کافی را دیده‌اند و توانایی مراقبت از کودک در منزل را دارا هستند. در صورت نیاز به خدمات یا استعلام قیمت پرستار کودک در منزل با شماره 02191304433 تماس بگیرید.

دیدگاه‌ها

  • امینی گفت:

    سلام
    درمان روده تحریک پذیر…

    سلام
    درمان روده تحریک پذیر نوع اسهال
    توجه کنید ——————————توجه کنید
    درمان اسهال و دل پیچه مداوم
    روش درمان : صبح ناشتا مقداری گیاه بومادران را به همراه یک لیوان کامل آب درون قوری میریزیم و دم میکنیم .بعد از دم کشیدن آب به دست آمده رو همانند چای درون لیوان میریزیم و میگذاریم تا داغی آن از بین برود و وقتی ولرم یا خنک شد سریعا میخوریم.
    توجه : به علت تلخ بودن دارو بعد از خنک شدن سریع با یک نفس یا دو نفس دارو را سر بکشید و بخورید . چون سخت هستش که بخواید جرعه جرعه بخورید .
    توجه : مصرف شیر کاملا ممنوع می باشد . به جای آن میتوانید ماست مصرف کنید . شیر نخورید به هیچ وجه .
    توجه: جگر و شلغم و تا حدودی موز مصرف نکنید .این خوراکی ها طبق تجربه شخصی به دست آمده . شاید یکی دو مورد دیگر هم خودتان متوجه بشید که اسهال کننده هستند و نباید مصرف کنید .
    توجه : تا چند روز صبح ناشتا همین دم کرده بومادران رو بخورید . وقتی که اوضاع بهتر شد مصرف نکنید . اگر بعد از چند روز نشانه ها کمی برگشت یک بار دم کنید بخورید . و تا چند روز اوضاع خوبه و مثلا بعد از دو هفته یکبار دیگه دم کنید .
    ناشتا بودن مهم هستش . ولی اگر ناشتا نبودید و دل پیچه گرفتید یا اسهال گرفتید میتونید دم کنید و مصرف کنید .

  • motahare abasi گفت:

    آیا سندروم روده تحریک پذیر درمان میشود؟؟

    • آسانیسم گفت:

      برای این بیماری هیچ درمان قطعی ای وجود ندارد ولی تغییر در رژیم غذایی و مصرف دارو ها میتواند به کنترل علائم آن کمک کند.