اگر نگران گسترش سرطان پستان در خود هستید، ممکن است در این فکر باشید که آیا گام‌هایی برای پیشگیری از سرطان پستان وجود دارد یا خیر. برخی عوامل خطر مانند سابقه خانوادگی را نمی ‌توان تغییر داد. با این حال، تغییرات در سبک زندگی وجود دارد که شما می‌توانید ریسک ابتلا به سرطان را کاهش دهید.

تحقیقات نشان می‌دهند که تغییر سبک زندگی می‌تواند خطر سرطان پستان در آقایان و زنانی که سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان سینه دارند را نیز به حداقل برساند.

نماد سرطان پستان و سینه

تغییر روش زندگی برای پیشگیری از سرطان پستان

  • فعالیت داشته باشید. فعالیت بدنی تاثیر بسزایی در حفظ وزن سالم دارد که به جلوگیری از سرطان سینه کمک می کند. اکثر بزرگسالان سالم باید حداقل 150 دقیقه در هفته فعالیت هوازی متوسط (فعالیتی که ضربان قلب را افزایش دهد) یا 75 دقیقه فعالیت هوازی شدید در هفته داشته باشند، به علاوه تمرینات قدرتی حداقل دو بار در هفته توصیه می شود.
  • دوز و مدت زمان هورمون درمانی محدود شود. درمان ترکیبی هورمونی برای بیش از سه تا پنج سال خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش می دهد. اگر درمورد علائم یائسگی از هورمون درمانی استفاده می کنید، در مورد گزینه های دیگر از پزشک خود سوال کنید. ممکن است بتوانید علائم خود را با روشهای درمانی و داروهای غیر هورمونی مدیریت کنید. اگر تصمیم گرفته از مزایای استفاده از هورمون درمانی کوتاه مدت برای جلو گیری از خطرات بیشتر بهره ببرید، از کمترین دوز موثر برای  خود استفاده کنید و همچنان پزشک باید بر مدت زمانی که هورمون مصرف می کنید، نظارت کند.
  • وزن خود را کنترل کنید. چاقی یا اضافه وزن خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش می دهد. این امر، به ویژه پس از یائسگی صدق می کند.
  • سیگار نکشید. شواهد حاکی از ارتباط بین استعمال سیگار و خطر ابتلا به سرطان پستان، به ویژه در زنانی که در دوره  پیش از یائسگی هستند، دیده شده است. پس زنان بالای 40 سال برای پیشگیری از سرطان پستان و سینه باید هرچه سریع‌تر سیگار را ترک کنند.
  • تغذیه با شیر مادر و شیردهی: ممکن است شیر دادن مادر در پیشگیری از سرطان پستان نقش داشته باشد. هرچه میزان شیردهی بیشتر باشد، اثر محافظتی بیشتر خواهد شد.

یادتان باشد که تمام این کار خطر سرطان سینه را کاهش می‌دهد ولی به صفر نمی‌رساند. پیشگیری از سرطان پستان فقط تا حدی از سرطان جلوگیری می‌کند. پس اگر نگران هستید یا می‌خواهید مطمئن شوید که در خطر سرطان سینه نیستید، به دکتر مراجعه کنید.

آیا بین قرص های ضد بارداری و سرطان پستان ارتباطی وجود دارد؟

شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه مصرف قرص‌های ضد بارداری و IUD ( وسیله ای که داخل رحم قرار می گیرد و سبب جلوگیری از بارداری می شود) باعث آزاد شدن هورمون‌ها می‌شوند و خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش می‌دهند.

اما در صورتی که طولانی مدت استفاده نشوند خطر بسیار ناچیزی دارند. ولی اگر هنوز نگرانید، به دکتر مراجعه کنید تا ببینید آیا قطع کردن قرص‌های ضد بارداری می‌تواند باعث پیشگیری از سرطان پستان یا سینه شما شود.

آیا پیشگیری از سرطان پستان یا سینه با رژیم غذایی سالم امکان پذیر است؟

رژیم غذایی سالم ممکن است خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان و همچنین دیابت، بیماری های قلبی و سکته مغزی را کاهش دهد. به عنوان مثال، افرادی که رژیم غذایی مدیترانه ای به همراه روغن زیتون و آجیل مخلوط می‌خورند، بهتر از بقیه در پیشگیری از سرطان پستان موفق هستند.

رژیم مدیترانه‌ای بیشتر روی غذاهای گیاهی مانند میوه و سبزیجات، غلات کامل، حبوبات و آجیل تمرکز دارد. افرادی که رژیم مدیترانه ای را دنبال می کنند، از چربی های سالم مانند روغن زیتون را انتخاب می کنند و به جای گوشت قرمز ماهی می خورند.

خود آزمایی سرطان سینه چگونه انجام می‌شود؟

خودآزمایی سینه یا بررسی منظم سینه‌ها به تنهایی می‌تواند یک روش مهم برای پیشگیری از سرطان پستان شدید و یافتن زودرس سرطان پستان باشد. در حالی که هیچ آزمایش واحدی نمی‌تواند همه سرطانهای پستان را زود تشخیص دهد، اما انجام خودآزمایی پستان در کنار سایر روشهای غربالگری می تواند شانس تشخیص زودرس را افزایش دهد.

خودآزمایی پستان یک روش غربالگری مفید و مهم است، به خصوص هنگامی که در ترکیب با معاینات بدنی منظم که توسط پزشک انجام می‌گیرد، مانند ماموگرافی و در برخی موارد سونوگرافی و یا MRI استفاده می‌شود.

هر یک از این ابزارهای غربالگری به روشی متفاوت عمل می کنند و نقاط قوت و ضعف خود را  دارند. خودآزمایی سینه ابزاری مناسب و بدون هزینه است که می توانید به طور مرتب و در هر سنی آن را انجام دهید. ما توصیه می‌کنیم که همه خانم‌ها به طور منظم خودآزمایی خود را به عنوان بخشی از استراتژی کلی غربالگری سرطان پستان انجام دهند. پرستار زنان نقش مؤثری در این زمینه دارد.

خود آزمایی برای تشخیص و پیشگیری از سرطان پستان شدید

نحوه انجام خودآزمایی پستان در 6 مرحله

قبل از شروع خود آزمایی پستان باید بدانید دنبال چه هستید. در اینجا آنچه که باید چک شود را آوردیم:

  • سینه ها باید که اندازه، شکل و رنگ معمول داشته باشند.
  • اندازه سینه ها باید که به طور مساوی باشند و بدون تورم دیده شوند.

به نقل از بیمارستان مایو کلینیک:

اگر هرگونه تغییرات در اندازه، شکل و حالت پستان، سینه یا نحواحی اطراف آن مشاهده کردید به دکتر مراجعه کنید تا پزشک با انجام آزمایش بتواند سرطان سینه شما را در اوایل شکل گرفتنش تشخیص دهد تا درمانی راحت‌تر و موثرتر داشته باشید.

Mayo Clinic

تغییراتی که باید مراقبشان باشید را در زیر آوردیم تا بتوانید هرچه سریع‌تر به دکتر مراجعه کنید:

  • برآمدگی، لکه دار شدن و یا شکنندگی پوست
  • موقعیت نوک پستان که به داخل فرو رفته باشد
  • قرمزی، درد ویا تورم

برای انجام خود آزمایی پستان باید مراحل زیر را انجام دهید:

  1. بازوهای خود را بالا ببرید و به دنبال همان تغییرات باشید.
  2. به دنبال هرگونه علائم مایع از یک یا هر دو نوک پستان باشید (این می تواند یک مایع شیری، زرد رنگ و یا خونی باشد).
  3. در این مرحله، سینه های خود را در حالی که دراز کشیده اید ارزیابی کنید، با استفاده از دست راست خود سینه سمت چپ و سپس با دست چپ، سینه سمت راست خود را احساس کنید. کل سینه را از بالا به پایین، از یک طرف به دیگر، از استخوان ترقوه تا بالای شکم و از زیر بغل گرفته تا محل بین دو سینه را ارزیابی کنید.
  4. از الگویی پیروی کنید تا مطمئن شوید کل سینه را ارزیابی کرده اید . می توانید از نوک پستان شروع کنید و در حلقهای بزرگتر و بزرگتر حرکت کنید تا اینکه به لبه بیرونی پستان برسید. به نظر می رسد این رویکرد بالا و پایین برای بیشتر زنان بهتر است.
  5. حتماً همه بافتها را از جلو و پشت سینه ها احساس کنید: برای پوست و بافت زیر آن، از فشار سبک در لمس، استفاده کنید. از فشار متوسط برای بافت در وسط پستان و از فشار محکم برای بافت عمیق در پشت استفاده کنید. هنگامی که به بافت عمیق رسیدید، باید بتوانید که  دنده‌های قفسه سینه را احساس کنید.
  6. و در مرحله آخر، سینه های خود را در حال ایستاده یا نشسته ارزیابی کنید.

بعد از یک ماراتن تشخیص و درمان سرطان پستان که ممکن است شش ماه تا یک سال طول بکشد ، به سختی می توانید صبر کنید تا دوباره به یک زندگی عادی برگردید. اما روز آخرین پرتودرمانی یا تزریق شیمی درمانی شما پایان سفر شما با سرطان پستان را مشخص نمی‌کند.

اثرات طولانی مدت و عوارض روش‌های درمانی سرطان سینه

همیشه ضرب المثل پیشگیری بهتر از درمان است، یادتان باشد. پیشگیری از سرطان پستان می‌تواند خطرات شیمی درمانی، جراحی یا پرتو درمانی را از بین ببرد.

معمولا سرطان سینه با دارو، جراحی، پرتودرمانی، شیمی درمانی یا ترکیبی از تمام روش‌ها انجام می‌شود. هر کدام از این روش‌های درمانی عوارض خودشان را دارند که باید مراقبشان باشید. برخی عوارض در زمان درمان سرطان سینه منطقی است ولی در صورتی که عوارض شدید بود یا بیش از زمانی که دکتر به شما گفت ادامه داشت حتما به دکتر مراجعه کنید.

به احتمال زیاد در طول درمان و بهبود سرطان سینه با دکتر خود جلسات مختلفی خواهید داشت. در این زمان با دکتر صحبت کنید و هرگونه نگرانی که دارید را با او درمیان بگذارید.

اثرات طولانی مدت جراحی

بعد از ماستکتومی یا لامپکتومی برای درمان سرطان پستان در مراحل اولیه یا به صورت موضعی پیشرفته، ممکن است پستان دچار زخم شود و ممکن است شکل یا اندازه متفاوتی نسبت به قبل از عمل داشته باشد. یا امکان دارد ناحیه اطراف محل جراحی سخت شود. اگر غده‌های لنفاوی به عنوان بخشی از عمل جراحی برداشته شده یا در طول درمان تحت تأثیر قرار بگیرند، ممکن است تورم لنفی در بازو، دیواره قفسه سینه یا پستان حتی سالها پس از درمان وجود داشته باشد.

در صورتی که بعد از عمل جراحی نیازمند مراقبت در زمان بستری بودن داشتید، می‌توانید از خدمات همراه بیمار در بیمارستان آسانیسم استفاده کنید.

اثرات طولانی مدت پرتودرمانی

برخی از بازماندگان 2 تا 3 ماه پس از اتمام پرتودرمانی، نفس نفس زدن، سرفه خشک و یا درد قفسه سینه را تجربه می کنند. دلیل آن این است که پرتودرمانی می تواند باعث تورم، سفت شدن یا ضخیم شدن ریه ها به نام فیبروز شود.

این علائم ممکن است شبیه علائم ذات الریه باشد اما با استفاده از آنتی بیوتیک‌ها از بین نمی‌روند. علائم را می توان با داروهایی به نام استروئید درمان کرد. اکثر افراد با این درمان کاملاً بهبود می یابند. اگر بعد از پرتودرمانی علائم جدیدی ایجاد شد یا عوارض جانبی از بین نرفت ، با پزشک خود مشورت کنید.

اثرات طولانی مدت شیمی درمانی

افرادی که انواع خاصی از شیمی درمانی به نام آنتراسیکلین ها دریافت کرده اند ممکن است در معرض مشکلات قلبی قرار بگیرند. در مورد بهترین راه‌های بررسی مشکلات قلبی با پزشک خود صحبت کنید. آنها همچنین از دیگر عوارض جانبی طولانی مدت مانند علائم یائسگی، خستگی، بی حسی دائمی و کج شدن انگشتان پا و افزایش وزن برخوردار هستند.

مراقبت از بیمار زمان درمان سرطان پستان یا سینه

با توجه به عوارض پرتودرمانی و شیمی درمانی نقش یک مراقب یا پرستار در منزل، مخصوصا پرستار زنان از بیشتر از قبل پر رنگ‌تر می‌شود. شما می توانید از مراقبت و راهنمایی‌های لازم  برای بازیابی سلامت خود استفاده کنید و از کمک آن‌ها برای بهبود شرایط عمومی در طول درمان، بهره‌مند شوید تا با روحیه بهتری با این سرطان مقابله کنید.

دیدگاه‌ها