سالمندی به دلیل ویژگی‌های خاص دوران سالمندی که هم بر جسم سالمند تأثیر می‌گذارد و هم بر روحیه او برهه‌ای بسیار حساس است. سالمندان که سن شناسنامه‌ای آن‌ها بالای 65 سال است دیگر از لحاظ اجتماعی در اوج نیستند. آن افراد پر کار و پر تلاش سابق که شاید وقتی برای استراحت نداشتند. یا پدران و مادران پر مشغله‌ای که اطراف آن‌ها را بچه‌ها و مسائل روزمره مختلف پر کرده بود. در میان بیماری‌های دوران سالمند ارتباط میان توهم، آلزایمر و هذيان وجود دارد که در این مقاله به آن میپردازیم.

در سن و سال سالمندی فرد عموماً تنهاتر از گذشته می‌شود. فرزندان ازدواج می‌کنند یا به سمت زندگی شخصی خود می‌روند و شریک زندگی اغلب فوت می‌کند یا به دلیل بیماری و … دیگر آن همراه و همدم همیشگی نیست و خلاصه سالمندی با شرایط تحمیلی خود انسان را مستعد بیماری‌های روحی و روانی می‌کند؛ اما آیا لزوماً همه سالمندان مستعد دچار بیماری روحی و از دست رفتن حافظه و … می‌شوند؟ پاسخ قطعاً خیر است.

خشونت و پرخاشگری سالمند ناشی از آلزایمر

می‌توان با اندیشیدن راهکارهایی به سالمندان کمک کرد تا خود را در شرایط اجباری بیماری‌های روحی و جسمی مختلف حس نکنند و در این راه حضور یک پرستار در منزل سالمند از ضروریات است. همچنین خانواده با دانستن تعریفی از توهم و ارتباط میان توهم، آلزایمر و هذيان می توانند کمک کننده به این وضعیت برای سالمند باشند.

با توهم، هذیان و آلزایمر بیشتر آشنا شوید

قبل از مشخص کردن ارتباط میان این بیماری‌ها باید اول با هرکدام بهتر آشنا شویم.

توهم

توهم یکی از بیماری‌های مهم دوره سالمندی است. توهم به احساس‌هایی اطلاق می‌شود که در واقع وجود ندارد. توهم با توجه به حواس پنجگانه سنجیده می‌شود و پنج نوع دارد «شنوایی، بینایی، تني یا لمسي، بویایی.»

توهم و هذیان از نشانه‌های بیماری شدیدتر روحی و روان‌پریشی محسوب می‌شوند.

گاهی توهم در سالمندان به گونه ای هست که صداهای خاصی را حس کرده و می‌شنوند. آن‌ها بارها در حضور ما تکرار می‌کنند که مثلاً صدای فریاد یا صدای همسری که مرده است یا صدای گنجشک‌ها در حیاط خانه و … را می‌شنوند در حالی که ما از شنیدن چنین صداهایی عاجزیم و مطمئنيم که کسی فریاد نمی‌زند یا… .

توهم بینایی

ممکن است سالمندی بارها تکرار کند که همسر خود را در اتاق می‌بیند و با او شروع به حرف زدن کند. در حالی که ما میدانیم همسر او سال‌ها پیش درگذشته است.

توهم بویایی

ممکن است سالمند بوی سوختگی را حس کند در حالی که چیزی در حال سوختن نيست.

توهم لمسی

سالمند از راه رفتن حشره‌ای روی دست خود صحبت می‌کند و دستانش را مدام تکان می‌دهد اما هیچ حشره‌ای در واقع وجود ندارد.

بنر پرستار سالمند

آلزایمر

آلزایمر یکی از شایع‌ترین انواع دمانس است. آلزایمر بخش‌هایی از مغز انسان که عموماً حافظه او را تحت تاثیر قرار می‌دهد و شروع به از بین رفتن می‌کند. سالمند آلزایمری مدام ابراز فراموشی می‌کند. ممکن است مسیر خانه خود را بارها گم کند. ممکن است خاطرات خود را به یاد نیاورد و… آلزايمر ابتدا از فراموشی خاطرات نزدیک‌تر شروع می‌شود و کم‌کم به فراموشی خاطرات دور و دراز می‌رسد.

هذيان

هذيان به وضعیتی اطلاق می‌شود که فرد باورهایی خلاف واقعیت دارد اما هر چه اطرافیان تلاش می‌کنند او را متوجه این موضوع کنند حاضر به پذیرش نیست و بر حرف خود اصرار می‌ورزد.

  1. سالمند اظهار می‌کند که یک سردار زمان جنگ است و همه می‌دانند که او در واقع یک معلم بازنشسته است
  2. سالمند اظهار می‌کند که یک شخصیت تاریخی است در حالی که او یک فرد عادی است.

انواع هذیان در سالمندان

  • هذیان خود بزرگ بینی: سالمندی باور دارد که مثلاً او خود هیتلر است.
  • هذیان خود نیست انگاری: سالمند باور دارد که موجودی ماورایی است و خودش وجود خارجی ندارد.
  • هذیان کنترل: سالمند باور دارد که آدم‌ها او را با وسايلي کنترل می‌کنند.
  • هذیان سرزنش خود: سالمند خود را مقروض و بدهکار به شخص يا اشخاصي تصور می‌کند.
  • هذیان خیانت: سالمند باور دارد کسی به او خیانت می‌کند.
  • انواع دیگر هذیان: ربایش فکر، تزریق فکر، انتظار فکر، گزند و آسیب …

ارتباط میان توهم، آلزایمر و هذيان

ارتباط میان توهم، آلزایمر و هذيان بدین صورت است که: توهم و هذیان می‌تواند نشانه‌های از زوال عقل در سالمند باشد و فرد مبتلا به آلزایمر اصولاً به توهم و هذیان هم دچار می‌شود چرا که از بین رفتن بخشی از مغز و حافظه سالمند و به یاد نیاوردن خاطرات او را دچار ضعف‌های روحی و احساس خلأ بیشتری می‌کند که به پریشانی افکار و حالات او دامن می‌زند.

فرق بین توهم و هذیان در این است که توهم بر اساس حواس پنجگانه ارزیابی می‌شود و هذیان بر اساس باورهای فرد سنجیده می‌شود. وجود هر یک از این مشکلات می‌تواند عامل گوشه‌گیری و انزوای بیشتر سالمند همچنین اختلالات خواب و غذا و خلق و خوی او شود که اطرافیان غالباً توان تحمل و یا اطلاع کافی درباره آن‌ها را ندارند و یا دچار اشتباهات زیادی در برخورد با فرد بیمار می‌شوند.

پرستار سالمند دچار توهم، آلزایمر و هذيان

پرستاری و مراقبت از سالمند سالم ویژگی‌های خاص فردی و روحی و روانی را می‌طلبد. این ویژگی‌ها برای مراقبت از سالمند آلزایمری باید چندین برابر باشد و به صبر و بخشش زیادی نیازمند است. پرستار یک فرد آلزایمری با پرستار عادی تفاوت‌هایی دارد و باید از توانمندی‌های مخصوصی برخوردار باشد و این موضوع درباره مراقبت از سالمند عادی، چه سالمند دچار بیماری جسمی و چه سالمند دچار بیماری روحی رواني صادق است.

پرستار سالمندی که دچار بیماری توهم، هذیان، آلزایمر یا تمام آن‌ها با هم شده باید شرایط و رفتار سالمند را درک کند. بیماران مبتلا به این بیماری‌ها نمی‌توانند برخی رفتارها، حرکات و احساسات خود را کنترل کنند و ممکن است با افرادی که از آن‌ها مراقبت می‌کند بد رفتاری، فحاشی یا حتی به صورت فیزیکی کتکشان بزند. بنابراین توانایی‌ها کنترل، صبر، مهربانی و حرفه‌ای بودن پرستار برای این نوع سالمندان باید بالاتر از دیگر پرستاران ساده باشد.

گیجی یا سر در گمی بین سالمندان آلزایمری

امروزه آسانيسم به عنوان رابط میان متقاضیان پرستار سالمند، امکان آشنایی افراد با پرستار مناسب وضعیت سالمند خود (از قبیل سالمند آلزایمری، سالمند توهمی، سالمند دچار بیماری‌های جسمی و حرکتی و …) را فراهم کرده است. آسانيسم کمک می‌کند تا وابستگان سالمند بیمار بتوانند پرستار آشنا به امور سالمند خود را بشناسند و استخدام کنند.

نگهداری و پرستاری سالمند دچار توهم، آلزایمر و هذيان در منزل

برای سالمندان بهتر است که در منزل خود نگهداری شوند. این شرایط حتی درباره سالمند آلزایمری و دچار توهم هم صادق است. محیط خانه خود فرد برای او محیطی آشنا و راحت و پر از خاطرات است. پس در بهبود وضعیت فرد در یادآوری خاطرات بسیار مؤثر است و به او آرامش می‌بخشد. محیط خانه از حضور افراد نا آشنا خالی است و فرزندان، دوستان و همسایگان آشنا هستند و احتمال مواجهه با بیماری‌های عفونی سالمندان دیگر در خانه به نسبت مراکز نگهداری سالمندان و آسایشگاه‌ها کمتر می‌شود.

پرستاری در منزل شخص می‌تواند محیط مناسب‌تری برای نگهداری از سالمند فراهم سازد. آسانيسم همچنین می‌تواند افراد مناسب پرستاری را با توجه به نیازمندی‌های سالمند به متقاضیان پرستار در منزل معرفی کند.

پرستار سالمند که می‌تواند به صورت ساعتی، روزانه یا مداوم در اختیار او باشد با کنترل داروها و کمک به اجرای ورزش‌های آرام بخش و همچنین جسمانی مناسب او می‌تواند بروز بیماری را کنترل کند. پرستار سالمند قادر به ارتباط مؤثر با پزشک سالمند است و از اصول نگهداری درست از سالمند اطلاع کافي دارد. همچنین او می‌تواند مانند یک عضو از خانواده سالمند با او رابطه برقرار کرده و جای خالی عزیزان سالمند و خلأ ناشی از نبود يا کمرنگ بودن آن‌ها در دنیای پر مشغله امروزی را تا حدودی پر کند؛ که به نوبه خود در سلامتی سالمند بیمار نقشی بسیار مؤثر خواهد داشت.

تعرفه پرستار سالمند بسته به خدماتي که ارائه می‌کند به صورت مشخص و طبق قانون بوده و از این جهت نیز خیال خانواده‌ها می‌تواند در خصوص هزینه‌های پرستاری، آسوده باشد.

دیدگاه‌ها

  • خاور نادری گفت:

    چطور میشه به سالمندی که به آلزایمر مبتلا است کمک کرد؟

    • وهابی(کارشناس) گفت:

      راهکار‌های زیادی برای کمک به فرد آلزایمری پیشنهاد می‌شود، برقراری روابط اجتماعی و شرکت دادن سالمند در آن، برنامه ریزی به صورت روزانه و ثابت، ایمن کردن محیط خانه، صبوری در رفتار با بیمار آلزایمری و… نمونه‌هایی از آن هستند.

  • داریوش گفت:

    هزینه پرستاری از سالمندی که همزمان به آلزایمر، هذیان و توهم مبتلا است چگونه محاسبه می‌شود؟

    • وهابی(کارشناس) گفت:

      هزینه پرستار سالمند با توجه به خدماتی که ارائه می‌دهد متفاوت خواهد بود. برای اطلاعات بیش‌تر درباره هزینه پرستاری سالمندی که همزمان به آلزایمر، هذیان و توهم مبتلا است می‌توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.

  • موسی الرضا علیزاده گفت:

    با سلام و عرض وقت بخیر،آیا دارویی برای رفع توهم بیمار آلزایمری وجود داره؟ممنون میشم لطفاً راهنمایی بفرمایید

    • وهابی(کارشناس) گفت:

      سلام دوست عزیز،
      شواهدی وجود دارد که داروهای ضد روان پریشی رایج می توانند اضطراب و افسردگی را در بیماران مبتلا به آلزایمر کاهش دهند. آنتی‌سایکوتیک‌های آتیپیکال، کمی تحریک زوال عقل را کاهش می دهند، اما اثرات روانگردان آنها در زوال عقل مشهود نیست.
      اثربخشی ظاهری داروهای مشاهده شده در معاینات را می توان با مکانیسم طبیعی علائم خوب، که در گروه های دارونما مشاهده می شود، توضیح داد. هر دو گروه خطر خواب آلودگی و سایر عوارض جانبی را افزایش می دهند. اگر داروهای ضد روان پریشی برای آرامبخشی در یک بیمار با علائم شدید تهدید کننده زندگی در نظر گرفته می شود، این موضوع باید آشکارا با بیمار و نماینده قانونی او در میان گذاشته شود.
      داروهای مختلفی وجود دارند که می توانند علائم این بیماری را کاهش دهند و در درمان توهم بیمار آلزایمری موثر باشند، اما نباید به مصرف دارو اکتفا کرد، بلکه با تغییر سبک زندگی و افزایش فعالیت مغز می توان از آلزایمر پیشگیری یا می توان آن را کنترل کرد.
      1- دونپزیل
      یکی از داروهایی که برای درمان بیماری آلزایمر استفاده می شود دونپزیل است که علائم بیماری آلزایمر را تسکین می دهد. دونپزیل از تجزیه ماده شیمیایی به نام استیل کولین در مغز جلوگیری می کند که برای تفکر، استدلال و حافظه بسیار مفید است. بسته به دستور پزشک، افراد ممکن است یک بار در روز از این دارو برای درمان بیماری آلزایمر استفاده کنند.
      2- ریواستیگمین
      این دارو تحت داروی دونپزیل بوده و به عنوان محافظ سطح استیل کولین در مغز عمل می کند. ریواستیگمین در دو نوع کپسول و مایع خوراکی در بازار موجود است که بسته به تجویز پزشک باید روزی دو بار مصرف شود. افرادی که مشکلات گوارشی از جمله خونریزی دارند می توانند از بسته های پوستی این دارو استفاده کنند.
      3- گالانتامین
      گالانتامین سطح استیل کولین را در مغز افزایش می دهد. این ماده باعث ارتباط سلول های مغز با یکدیگر شده و خطر ابتلا به زوال عقل را کاهش می دهد. نمونه های این دارو به دو صورت کپسول و مایع خوراکی موجود است و افراد برای درمان آلزایمر خود باید آن را دو بار در روز مصرف کنند و البته با تجویز پزشک دوز آن را به مرور زمان افزایش دهند، بنابراین از مصرف خود سرانه آن خودداری کنید.
      4- ممانتین
      یکی از پیام رسان های شیمیایی در مغز گلوتامات بوده که برای یادگیری و تقویت حافظه ضروری است. ممانتین می تواند سطح گلوتامات را در مغز کنترل و تنظیم کند، زیرا کارشناسان معتقدند که سطوح بالای گلوتامات برای مغز سمی و خطرناک است. این دارو که به دو صورت کپسولی و مایع خوراکی موجود است، نه تنها برای کنترل بیماری آلزایمر شدید تا متوسط توصیه شده، بلکه برای بیمارانی که علائم خفیف دارند نیز تجویز می شود.
      5- ژل رویال
      این ماده را می توان یکی از داروهای قوی برای رفع توهم بیمار آلزایمر دانست که به گفته کارشناسان و محققان می تواند در درمان آلزایمر و حتی بازیابی حافظه موثر باشد.
      در بسیاری از کشورها مانند آلمان، چین و … ژل رویال به عنوان داروی موثری در برابر بیماری آلزایمر شناخته می شود. این داروها حتی در داروخانه ها نیز موجود است و با تجویز پزشک نیز تجویز می شود.
      ژل رویال به صورت پودر، ژل نرم، عسل و کپسول در کشورهای مختلف به عنوان دارویی موثر برای درمان آلزایمر استفاده می شود. مصرف ژل رویال، گرده گل و برخی از جوانه های تک گل می تواند بدون عوارض جانبی معمول، درمانی برای بیماری آلزایمر باشد.